Elämää lapsiperheessä

Helppoja rakentamisen vaihtoehtoja ja hyvät peruspalvelut

Helsingin hektisyydestä Myrskylän rauhaan

- Tilaa hengittää, oma rauha, hyvät peruspalvelut sekä tiivis yhteisö, listaavat Terhi ja Jarkko Vepsäläinen Myrskylässä asumisen parhaita puolia.

- Kaupungissa naapureita ei tunneta, vaikka asutaan tiiviisti yhdessä. Täällä tunnetaan, vaikka etäisyydet ovat pidemmät. Tiivis yhteisö on selkeästi maaseudun etu, Terhi Vepsäläinen pohtii.

Vepsäläisen perhe muutti Myrskylään vuonna 2010. Helsingin Töölöstä muuttaneet Vepsäläiset kaipasivat markkinointialan työn hektisyydelle vastapainoa. Lähtölaukauksen muutolle asetti tulostaan ilmoittanut nyt jo 3-vuotias Aapo.

- Siinä nelisen vuotta sitten pohdimme, että minne suuntaan lähtisimme. Olemme molemmat aina halunneet asua omakotitalossa ja halusimme kasvattaa lapset muualla kuin ydinkeskustassa. Myös edullinen hintataso houkutteli kauemmas Helsingistä, Terhi ja Jarkko kertovat.

Pienellä vaivalla unelmakotiin

Myrskylä ei ollut ainoa uudeksi kotikunnaksi haaveiltu, vaikka Terhi onkin Myrskylän Kankkilasta kotoisin. Vepsäläiset kiersivät noin sadan kilometrin säteellä Helsingistä niin tontteja kuin valmiita talojakin useamman kuukauden ajan. Lopulta unelmakoti olikin aivan käden ulottuvilla.

- Terhin veli rakensi taloa myyntiin ja kun kävimme tätä katsomassa niin totesimme, että tässä se on, Jarkko kertoilee Porvoontien varressa sijaitsevan tilavan talonsa tunnelmallisessa keittiössä.

- Pintamateriaalit valitsimme, mutta kyllä tämä ihan avaimet käteen -periaatteella tehtiin, pariskunta toteaa.

- Ei omakotitaloon muuttaminen tarvitse aina olla tuskien taival ja kun talon rakentaminen maalla muuten on edullista, niin ei tarvitse kaikkea tehdä itse hartiapankilla, Jarkko kiteyttää.

- Täällä rakentaminen on myös riskitöntä ja helppoa, kun kaikki tuntevat rakentajat ja heidän työnsä laadun, Jarkko huomauttaa.

Vääriä käsityksiä on oiottu

Terhin ja Jarkon ratkaisu on herättänyt heidän kavereissaan paljon kiinnostusta. Moni pohtii maalle muuttoa, mutta varmasti lähes yhtä monella on vääriä käsityksiä maalla asumisesta.

- Meidän kaupunkilaiset kaverit eivät esimerkiksi ole voineet uskoa, miten hyvät päivähoitopalvelut meillä on. On aivan mahtavaa, että täällä ei tarvitse stressata lasten hoidosta, kun hoitajat tuntevat lapset hyvin, Terhi kertoo.

Samoin neuvolapalvelut saavat pariskunnalta kehuja.  Kesäkuussa 2013 syntynyt Lassi on saanut hyvää palvelua.

- Neuvolapalvelut ovat ihmisläheisemmät ja henkilökuntakin tulee tutuksi, kun ihmiset eivät vaihdu koko ajan, Terhi selventää.

Terhi on mielissään myös autolla liikkumisen helppoudesta.

- Lasten kanssa on paljon helpompaa liikkua autolla kuin julkisilla. Ja täällä saa auton aina vaikkapa kaupan eteen parkkiin, Terhi sanoo.

Terhi ja Jarkko ovat saaneet taajaan oikoa vääriä käsityksiä maalla asumisesta.

- Pitäisi tarjota kokeiluasumista niin että jokainen pääsisi halutessaan kokeilemaan maalla asumista. Sillä saataisiin varmasti lisää asukkaita tänne, Jarkko heittää.

Maalla on varaa ylellisyyteen

Jarkon mukaan maalla asuminen on myös edullista.

- Täällä meillä on tuoreena perheenä mahdollista asua isommassa talossa kuin kaupungissa ja pitää kahta autoa, Jarkko sanoo esimerkiksi.

Edes tunnin mittainen työmatka ei Jarkosta tunnu Myrskylässä asumisen huonolta puolelta.

- Oikeastaan päinvastoin. Työmatkasta on tullut rutiini, jonka aikana mennessä virittäytyy työhön ja palatessa voi miettiä työasiat pois niin, että kotona voi olla täysipainoisesti kotiasioissa mukana, Jarkko kuvailee ja korostaa, että usein matka kaupungin laidalta toiselle voi myös viedä sen tunnin matka-aikaa.

- Kaupungissa asuvia kavereita on joskus ikävä ja onhan se niin, että täältä on aina erikseen lähdettävä kaupungin palveluihin. Toisaalta siitä saa sitten mukavan koko perheen reissun samalla kertaa, Jarkko sanoo.

Tekemistä ja tapahtumia kerrakseen

- Harrastusmahdollisuuksia ja tekemistä täällä kyllä riittää, Jarkko toteaa ja on innoissaan metsästysharrastuksestaan. 

Terhi puolestaan nauttii puutarhanhoidosta ja luonnon läheisyydestä.

- Lapset voi laittaa keskenään pihalle leikkimään tai sitten voidaan lähteä vaikkapa metsäretkelle. Lisäksi lapsille on paljon kerhotoimintaa satujumpasta alkaen, Terhi kertoo.

 - Yhdistyksissä on myös paljon harrastusmahdollisuuksia. Esimerkiksi kesällä Myrskylän Myrsky järjestää yleisurheilukisoja lähes viikoittain. Nämä houkuttelevat osallistumaan niin lapset kuin vähän vanhemmatkin ja osallistujia onkin ollut parhaimmillaan yli sata. Tästä meidän ohi menee myös toisinaan paikallisen motocross-kerhon porukka ja aikuisille on kunnan järjestämiä maksuttomia liikuntaryhmiä, Terhi lisää.

Isälle leikkuri ja pojalle kaivuri

Terhi ja Jarkko kritisoivat mm. verotusta, joka ei tue maalla asumista.

- Eivät kaikki voi asua kaupungissa, joten ei pitäisi rangaista siitä, että haluaa asua maalla. 

Miten maalle muuttaminen on sitten muuttanut Terhiä ja Jarkkoa?

- Ei oikeastaan mitenkään. Ei maalle muuttaminen tarkoita sitä, että pitäisi luopua kaupunkilaiselämästä tai muuttua jotenkin erilaiseksi. Kyllä täälläkin voi viettää ihan helppoa elämää, Terhi toteaa.

- Tai no, ruohon joutuu ajamaan, mutta sitäkin varten on päältä ajettava ruohonleikkuri, Jarkko vitsailee.

Aapo vaikuttaa olevan samaa mieltä, vaikka ajettavaa leikkuria vielä parempi vempele on omalla hiekkalaatikolla ahkerassa käytössä oleva kaivinkone. Sitä ei kerrostalon sisäpihan leikkipaikalle jaksaisi joka päivä raahata.

Ajankohtaista

18.10.2017
Ehdota tänä vuonna palkittavia myrskyläläisiä 13.11.2017 mennessä

17.10.2017
Myrskylän kunnan uudet verkkosivut julkaistaan maanataina 23.10.2017

22.09.2017
Määräaikainen lastentarhanopettajan toimi

07.09.2017
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä hakee tukihenkilöitä ja -perheitä lapsille ja nuorille

03.08.2017
Wellamo-opiston ilmoittautumiset

03.08.2017
Koulukuljetukset Myrskylä-Orimattila-Myrskylä lukuvuotena 2017-2018

02.08.2017
Yrityshakemistoa päivitetään

22.06.2017
Tilinpäätös ja toimintakertomus 2016

02.06.2017
Lukuvuoden työ- ja loma-ajat 2017-2018

11.05.2017
Myrskylän kunnan ja vesihuoltolaitoksen laskutusosoitteet muuttuvat

06.04.2017
Asiakasohjaus Siiri, ikäihmisten palveluneuvonta ja -ohjaus

05.04.2017
Korjausavustukset ovat siirtyneet kunnilta ARA:lle

17.03.2017
Nuorten kesätyön tukeminen

23.02.2017
Myrskylä-viirejä myynnissä kunnanvirastolla

10.01.2017
Myrskylän kunnan talousarvio 2017

13.05.2016
Myrskylän mainosvideot

20.04.2016
Kuluttajaturvallisuusvalvonta 1.5.2016 alkaen

03.08.2015
Palvelutaksiliikenne haja-asutusalueella

03.06.2015
Tontteja Kirkkojärven rannan läheisyydestä